Την Τρίτη 18 Μαρτίου και ώρα 11.00 ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για την πρόληψη και αντιμετώπιση των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων.
Η ομιλία του Πρύτανη, ο οποίος συμμετείχε στον σχεδιασμό του Προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», πραγματοποίηθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών. Παρέστησαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης Νικόλαος Θωμαΐδης, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, Αθανασία Σμυρνιώτου, Δημήτρης Καινούργιος και Αχιλλέας Χαλδαιάκης, και οι Αντιπρυτάνεις Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, Αρίστειδης Σάμιτας. Από τον Δήμο Αθηναίων παρέστη, μεταξύ άλλων, η Αντιδήμαρχος Μαρία Στρατηγάκη.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας υποδεχόμενος τον Πρύτανη καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο, τόνισε: “Η πρόληψη έχει αποδειχθεί ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια κοινωνία, για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της. Οι ειδικοί μας λένε, ότι ένα μεγάλο ποσοστό θανάτων μπορεί να προληφθεί μέσω της έγκαιρης διάγνωσης, συστηματικής ενημέρωσης και στοχευμένων παρεμβάσεων. Τα Πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία μας συμβάλλουν στην πρόληψη διεξάγοντας δωρεάν ελέγχους υγείας, παρέχοντας πληροφορίες, ενημέρωση και δωρεάν υπηρεσίες. Το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», ένα Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Καρδιαγγειακών Κινδύνων, είναι κρίσιμο να τύχει μεγάλης ανταπόκρισης. Ας το αξιοποιήσουμε”.
Ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος στην ομιλία του εστίασε μεταξύ άλλων στους κάτωθι άξονες:
Αναφερόμενος στην ανάγκη για Πρόληψη συνόψισε τα οφέλη από τους στόχους του Προγράμματος:
Το Εθνικό Πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Ανταποκρινόμενο στην επιτακτική ανάγκη για πρόληψη, το Υπουργείο Υγείας υλοποιεί το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Καρδιαγγειακών Κινδύνων «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Σε ποιους απευθύνεται
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ηλικίας 30-70 ετών, οι οποίοι δεν έχουν γνωστό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Υπολογίζεται ότι δικαιούχοι είναι περίπου 5,5 εκατομμύρια πολίτες. Το πρόγραμμα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ.
Δομή του Προγράμματος
Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου, δομημένη σε τέσσερις φάσεις:
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν η κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω καρδιαγγειακής νόσου ένας αριθμός που αντιπροσωπεύει το 32% του συνολικού αριθμό θανάτων. Στην Ελλάδα, το πρόβλημα είναι εξίσου σοβαρό, καθώς περισσότεροι από ένας στους τρεις θανάτους σχετίζονται με καρδιαγγειακά αίτια. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το 2019 (προ πανδημίας) κατεγράφησαν 124.538 θάνατοι εκ των οποίων 42.777 θάνατοι αποδίδονταν σε καρδιακά νοσήματα και νοσήματα των εγκεφαλικών αγγείων (ποσοστό περίπου 34.3%).
Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των θανάτων μπορεί να προληφθεί μέσω έγκαιρης διάγνωσης, συστηματικής ενημέρωσης και στοχευμένων παρεμβάσεων. Έρευνες δείχνουν ότι προγράμματα πρόληψης που εστιάζουν σε άτομα υψηλού κινδύνου μπορούν να προλάβουν έως και ένα καρδιαγγειακό συμβάν για κάθε 500 εξεταζόμενους.
Πανεπιστημιακές Καρδιολογικές Κλινικές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα:
A’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΑ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» (τηλ. επικοινωνίας: 213 2088027)
Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» (τηλ. επικοινωνίας: 210 5832355)
Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» (τηλ. επικοινωνίας: 210 7763734, email: kardiologiki.sotiria@gmail.com )
Πληροφορίες στο www.cardio.gov.gr
Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης (24/2/2025) υπογραφής σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΠΑ και του Δήμου Αθηναίων (Δήμος Αθηναίων και Πανεπιστήμιο Αθηνών θέτουν τις βάσεις για μια ευρύτερη συνεργασία – Hub ΕΚΠΑ), στο πλαίσιο του κύκλου επιμορφωτικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δράσεων υπό τον γενικό τίτλο «Το ΕΚΠΑ στην Πόλη» (υπεύθυνος Αχιλλέας Χαλδαιάκης).
Θα ακολουθήσει διάλεξη του Δημάρχου Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα με θέμα «Βιωσιμότητα και κοινωνικός μετασχηματισμός στις πόλεις»
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 10 Απριλίου 2025, ώρα 19:00 στη Μεγάλη Αίθουσα του ΕΚΠΑ.