ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

THE ATHENS COLLOQUIUM ON KANT AND GERMAN IDEALISM: ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΤ

Friday 26 Απριλίου 2024
The Athens Colloquium on Kant and German Idealism: ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΤ

The Athens Colloquium on Kant and German Idealism

Τμήμα Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Παρασκευή 26 Απριλίου2024, 17:00-20:10

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΤ

Self-Consciousness in the B-Deduction

(Η αυτοσυνειδησία στη Β-Παραγωγή)

 

Ομιλητές:

  • Addison Ellis (The American University in Cairo)
  • Luca Forgione (Università Degli Studi Della Basilicata)
  • Patricia Kitcher (Columbia)

 

WEBEX LINK:

uoa.webex.com/uoa/j.php

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
17:00-17:10: Εισαγωγή στο εργαστήρι (Κώστας Μόρφης, ΕΚΠΑ)
17:10-17:40: Patricia Kitcher, "Combination in §15 and Unity of Apperception in §16"
17:40-18:00: Q&A
18:00-18:10: Διάλειμμα
18:10-18:40: Addison Ellis, "Neither Something nor Nothing: Kant on the Original Emptiness of the 'I Think'"
18:40-19:00: Q&A
19:00-19:10: Διάλειμμα
19:10-19:40: Luca Forgione, "I as the Analytical Form of Thought: Transcendental Apperception and Self-Consciousness in B-Deduction"
19:40-20:00: Q&A
20:00-20:10: Συμπεράσματα

 

ΗΔρ. Patricia Kitcher είναι Roberta and William Campbell Καθηγήτρια Emerita των Ανθρωπιστικών Σπουδών και Καθηγήτρια Emerita της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Columbia. Είναι η συγγραφέας του Freud’s Dream: A Complete Interdisciplinary Science of Mind (1995) και δύο βιβλίων που αφορούν στη σχέση ανάμεσα στις καντιανές θεωρίες της γνώσης και τις καντιανές θεωρίες του εαυτού: Kant’s Transcendental Psychology (1990) και Kant’s Thinker (2011). Αυτή την περίοδο ετοιμάζει ένα τρίτο βιβλίο με θέμα τον εαυτό στον Καντ, το οποίο συζητά την πρόσφατη βιβλιογραφία σε αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένου του νέου βιβλίου της Katharina Kraus για την αυτογνωσία και την αυτοδιαμόρφωση στον Καντ. Η εργασία της πάνω στις ψυχολογικές θεωρίες του Καντ εκτείνεται σε θέματα που αφορούν στην καντιανή ηθική ψυχολογία.

 

Ο Δρ. AddisonEllis έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Illinois Urbana-Champaign το 2019. Πριν να εκλεγεί ως Επίκουρος Καθηγητής φιλοσοφίας στο TheAmericanUniversityinCairo (AUC), ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο UniversidadNacionalAutónomadeMéxico (UNAM) στην Πόλη του Μεξικού και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Illinois Illinois Urbana-Champaign . Η έρευνά του επικεντρώνεται στον Καντ και τη μετακαντιανή ευρωπαϊκή φιλοσοφία (ιδιαίτερα στον Heidegger). Σε αυτά τα πεδία, Ellis δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη της αυτοσυνειδησίας και σε ό,τι ο Καντ αποκαλεί «αυτενέργεια». Ενδιαφέρεται για το πως αυτά τα θέματα συζητούνται όχι μόνο στη θεωρητική φιλοσοφία του Καντ, αλλά επίσης στην πρακτική και θρησκευτική του σκέψη και, πιο γενικά, πώς αυτές οι ιδέες προσλαμβάνονται, μεταμορφώνονται και απορρίπτονται από τη μετακαντιανή παράδοση.

 

Ο Δρ. LucaForgione είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας της Γλώσσας και Φιλοσοφίας του Νου στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Basilicata (Ιταλία). Επιπρόσθετα, διδάσκει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II (Ιταλία). Απέκτησε το διδακτορικό του στη φιλοσοφία της γλώσσας από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Orientale. Η έρευνά του έχει ως συστηματικό άξονά της τη φιλοσοφία της γλώσσας, τη φιλοσοφία του νου και την αυτογνωσία και ως ιστορικό άξονά της τον Καντ και τον Βιτγκενστάϊν. Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν πολυάριθμα άρθρα σε διεθνή περιοδικά, καθώς και τρία κείμενα που παρουσιάστηκαν σε συνέδρια που διοργάνωσε η International Kant Society. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του τιτλοφορείται Kant and the Problem of Self-Knowledge (London/New York: Routledge, 2019).

 

Διοργανωτές: Κώστας Μόρφης, Ιωάννης Τρισόκκας, Σταύρος Παναγιώτου, Sebastian Stein